Φροντίδα και καθαριότητα

Η καθημερινή φροντίδα και καθαριότητα της υφασμάτινης, πλενόμενης πάνας ειναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία, αρκεί να τηρούνται ορισμένοι στοιχειώδεις και απλοί κανόνες:


1. Προετοιμασία πριν την πρώτη χρήση

Αμέσως μετά την αγορά τους, οι υφασμάτινες πάνες μπορούν να πλυθούν με απορρυπαντικό στους 30 βαθμούς και είναι έτοιμες για χρήση. Αντίθετα, συνιστούμε να μουλιάστε τα ένθετα μπαμπού 3-4 φορές για 6-8 ώρες σε κρύο νερό πριν τα χρησιμοποιήσετε. Με αυτό τον τρόπο θα απομακρυνθούν διάφορα έλαια τα οποία έχουν συσσωρευθεί κατά τη διαδικασία επεξεργασίας τους και θα βελτιωθεί σημαντικά η απορροφητικότητά τους. Με την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας, μπορείτε να πλύνετε κανονικά τα ένθετα στο πλυντήριο και να τα χρησιμοποιήσετε.


2. Άλλαγμα

Ανάλογα με τις συνήθειες του μωρού σας, οι υφασμάτινες πάνες θα πρέπει να αλλάζονται περίπου κάθε 2 ώρες στα μωρά 0-3 μηνών και περίπου κάθε 3 ώρες στα μεγαλύτερα. Παρόλα αυτά, αυτός είναι ένας γενικός κανόνας και κάθε μητέρα θα κρίνει ξεχωριστά ποια είναι η καλύτερη συχνότητα αλλάγματος για το δικό της παιδί.

Μετά το άλλαγμα, ξεχωρίζουμε το ένθετο από την πάνα και σε περίπτωση που η τελευταία είναι χωρίς στερεά υπολείμματα,  τοποθετούμε και τα δύο στον ειδικό κάδο ή τσάντα λερωμένων. Σε περίπτωση που υπάρχουν στερεά υπολείμματα, τότε αφού τα πετάξουμε στη λεκάνη της τουαλέτας, ξεπλένουμε την πάνα με κρύο νερό πριν την τοποθετήσουμε μαζί με τις υπόλοιπες λερωμένες πάνες. Οι πάνες μας είναι τώρα έτοιμες για πλύσιμο.

  • Προτείνουμε τη χρήση κάδων ή τσαντών λερωμένων που κλείνουν με καπάκι ή φερμουάρ, ώστε να αποτρέπονται οι οσμές από τις λερωμένες πάνες.  
  • Για καλύτερο και πιο αποτελεσματικό καθάρισμα, προτείνουμε να μην αφήνετε τις πάνες λερωμένες για περισσότερο από 2-3 μέρες.
  • Το μούλιασμα των λερωμένων πανών σε μια λεκάνη με νερό και σόδα ανά καιρούς, βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν λεκέδων και συμβάλει στη μείωση της φθοράς του υφάσματος από την αμμωνία των ούρων.


3. Πλύσιμο

Πλένουμε τις υφασμάτινες πάνες στο πλυντήριο (ή στο χέρι) μέχρι τους 30 βαθμούς. Δεν χρησιμοποιούμε μαλακτικά, λευκαντικά ή σκληρά καθαριστικά. Χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο απλό και μαλακό απορρυπαντικό, χωρίς ενισχυτικά, πρόσθετα, ένζυμα ή αρώματα. Χρησιμοποιούμε απορρυπαντικό στη μισή περίπου ποσότητα από ότι για το πλύσιμο των ρούχων. 

  • Προτιμήστε τα απορρυπαντικά σε σκόνη έναντι των υγρών απορρυπαντικών
  • Ανά καιρούς, μπορείτε να προσθέσετε μία κουταλιά της σούπας ξύδι και μία κουταλιά της σούπας σόδα κατά την πλύση, για την απομάκρυνση των αλάτων και υπολειμμάτων απορρυπαντικού από τα ένθετα.
  • Τα ένθετα μπαμπού θα χρειαστούν μερικές πλύσεις πριν φθάσουν στο επίπεδο της μέγιστης απορροφητικότητάς τους. 

4. Στέγνωμα
Στεγνώνουμε τις υφασμάτινες πάνες με άπλωμα ή σε στεγνωτήριο, όπως και τα υπόλοιπα ρούχα. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη διαδικασία κατά το στέγνωμα.
  • Τα ένθετα τεσσάρων στρώσεων (4-layer) στεγνώνουν γρηγορότερα ενώ τα ένθετα πέντε στρώσεων (5-layer) είναι πιο απορροφητικά. Συνδυάστε τα ανάλογα με τις απαιτήσεις σας σε ευκολία και απορροφητικότητα.

5. Σιδέρωμα
Δεν σιδερώνουμε τις υφασμάτινες πάνες και τα ένθετα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως μόλις στεγνώσουν.

Ως γενικό κανόνα, θα πρέπει να θυμάστε ότι οι υφασμάτινες, πλενόμενες πάνες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί με κρέμες κατά των ερεθισμών ή άλλες κρέμες περιποίησης και φροντίδας. Το μαλακό ύφασμα σουέντ της εσωτερικής επένδυσης, το εξωτερικό περίβλημα που επιτρέπει στο δερματάκι του μωρού σας να αναπνέει και η μη χρήση χημικών και πλαστικών στις πάνες funky monkey, θα αποτρέψουν τους ερεθισμούς, κάνοντας τη χρήση τέτοιων προϊόντων ως επι το πλείστον περιττή. Αν παρόλα αυτά σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τέτοιου είδους κρέμες ή αλοιφές, θα πρέπει να τις εμποδίσετε να έρθουν σε επαφή με την πάνα, με τη χρήση κάποιου fleece υφάσματος ή liner.

Τηρώντας τους παραπάνω απλούς κανόνες, μπορείτε να είστε σίγουρες ότι θα έχετε μία ευχάριστη και απόλυτα θετική εμπειρία όσο αφορά την χρήση υφασμάτινων πανών, λειτουργικά και σε άψογη κατάσταση προϊόντα για πολλά χρόνια και το σημαντικότερο, πιο χαρούμενο και άνετο μωράκι.